Zoeken

De perfecte Batenburger

De echte Batenburger is een top collega. Met als ingrediënten intiem, creatief en energiek!

Om een batenburger te bereiden heb je het volgende recept nodig:

Een te gekke hamburger

Voor 6 personen

  • 12 creamcrackers
  • 8 takjes verse bladpeterselie
  • 2 volle theelepels dijonmosterd
  • 500 gr rundergehakt van goede kwaliteit
  • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • olijfolie
  • 1 krop bindsla of botersla
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 3 of 4 augurken
  • 6 hamburgerbroodjes
  • desgewenst 6 plakjes cheddar of Goudse kaas

De hamburger maken

Doe de crackers in een theedoek en stamp ze fijn; breek de grootste stukjes kleiner met je handen en doe alles in een grote kom – Hak de peterselie fijn, inclusief steeltjes – Doe peterselie, mosterd, en gehakt ook in de kom – Breek het ei erbij en strooi er een flinke snuf zout en peper op – Kneed en knijp alles met schone handen door elkaar – Verdeel het mengsel in zessen en kneed elke portie tot een ronde, ongeveer 2 centimeter, dikke, platte schijf – Besprenkel de burgers met olie, leg ze op een bord, dek ze af en zet in de koelkast tot je ze gaat bakken (hierdoor worden ze steviger).

De hamburger bakken

Verhit een grote grillpan of koekenpan een minuut of vier op hoog vuur – Zet het vuur wat lager – Leg de burgers in de pan en druk ze een beetje plat met een spatel, zodat ze zo veel mogelijk contact met pan hebben – Bak ze 3 tot 4 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe gaar je ze wilt hebben, misschien moet je ze in 2 porties bakken.

De hamburger serveren

Was en droog een paar blaadjes sla en scheur grotere blaadjes in stukjes – Snijd de tomaten in plakjes – Pel de ui en snijd hem in dunne ringen – Snijd de augurken in de lengte zo dun mogelijke plakjes – Leg al deze ingrediënten op een platte schaal en zet die samen met de borden, bestek, ketchup en drankjes midden op tafel – Schep de burgers op een andere schaal en veeg de pan voorzichtig met een prop keukenpapier schoon – Snijd de hamburgerbroodjes open en rooster ze kort in de grillpan of koekenpan – Beleg ze eventueel met een plakje kaas voordat je ze opdient – Ook erg lekker met een gehakte salade.

Bron: Jamie’s Amerika

Of ga voor vega!

Voor 6 personen

  • 3 rauwe bieten in pot (ca. 250 g)
  • 1,5e rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1,5e tl traditionele olijfolie
  • 1,5e el ras el hanout specerijenmelange
  • 540 g kikkererwten in pot
  • 3/4 komkommer
  • 1,5e schaal pittige kiemgroente
  • 6 spelt broodjes
  • 300 g hummus

Keukenspullen

  • staafmixer of keukenmachine
  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Rasp de bieten met een grove rasp. Snijd de uien en knoflook fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de uien en knoflook ca. 3 min. tot ze glazig worden. Wrijf de ras el hanout eventueel fijn met een vijzel. Voeg de bieten en ras el hanout toe aan de uien en bak nog ca. 6 min. op middelhoog vuur mee.
  3. Laat de kikkererwten uitlekken, doe ik een kom en pureer met een staafmixer. Schep het bietenmengsel door de kikkererwten en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Maak met natte handen een burger per persoon van het mengsel, druk goed aan en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de burgers 15 min. in het midden van de oven. Draai om en bak nog 15 min.
  5. Snijd ondertussen de komkommer in schuine plakjes en meng de kiemgroente door elkaar. Snijd de broodjes open.
  6. Besmeer de broodjes met 1 el hummus en verdeel de kiemgroente, burgers en komkommers over de helft van de broodjes en dek af met de andere helft van het broodje.

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/